Međunarodni skupovi iz ugla kolekcionara

Medj-skupovi-iz-ugla-kolekcionara 01 Razglednice, prigodni žigovi, naljepnice, Piusa pećina u Estoniji, naljepnica za Rhinolophus hipposideros, podsjetnica sa praistorijskkim rudnikom rožnaca Vuursteenmijn u Limburgu, marku sa proteusom iz Slovenije...

Nove poštanske marke

markica-vjetrenicaPećina Vjetrenica i kanjon Drine...

Ulaznice

Ulaznice 00Ulaznice su interesantna sakupljačka tema...

Sedmica u Crnoj Gori

SEDMICA-U-CRNOJ-GORI Batman00Proteklu sedmicu proveli smo baveći se šišmišima Crne Gore. Da nikad ne znaš šta će upasti u kolekcionarsku torbu pokazalo se i ovaj put.

Još o Batmanu

Batman – još jedno izdanje

Batman 00Batman i sve što ide uz njega bili su motiv bezbrojnih kolekcionarskih tema, a za najnoviji se pobrinuo „Sarajevski kiseljak“.

Neočekivani speleokolekcionarski ulov u Banjoj Luci

Fiskalni-racun-Pecine00Čekajući svečani ženidbeni ručak prijatelja Jasmina Pašića u subotu 28. 4. 2018. godine, sa Ivanom Napotnikom sam otišao do autobuske stanice provjeriti bus za povratak u Sarajevo. U nekoj od ulica u uči mi je upala firma na niskoj zgradi sa nazivom „Pećina“.

Tragom jedne marke: Helgoland

Helgoland01Nedavno sam na pismu iz Njemačke dobio poštansku marku u bloku na kojoj je prikazan otok Helgoland. Marka je bila posvećena 100-godišnjici opservatorije za posmatranje ptica.

Fakat smo se provalili : Kreativna sloboda dizajnera BH Pošte

Fakat-smo-se-provalili002015. godine BH Pošta je, među rijetkim poštanskim upravama u svijetu, obilježila 75-u godišnjicu otkrivanja prethistorijskih crteža u pećini Lascaux. Za kolekcionare speleoloških tema stvarno užitak.

Međutim, ...

Nova marka na temu speleofilatelije iz Indije

Nova-marka-Indija00Dobih pismo od filateliste iz Indije sa 12 maraka. Mislim da mi je to do sada rekord u zbirci. Jedna se ipak isticala temom. Prikazivala je brdo Gridhakuta (ili brdo supova) i nekog budistu.

Vještačko podzemlje na marci – rudnik bakra

rudnik bakra00Odmah poslije Nove godine dobih pismo od švedskog filateliste sa zanimljivim izdanjem iz 1988. godine (očito tamo jednom izdata marka vrijedi koliko vrijedi i ne izbacuje se iz upotrebe kad se kome digne). Prikazana je unutrašnjost Falu rudnika bakra.

Novi broj speleofilatelističkog časopisa

Novi broj speleofilat 00

Od kako je prestao izlaziti filatelistički časopis Speleophilately International koji je uređivao i izdavao (tri puta godišnje) Jan Paul van der Pas iz Nizozemske, on nas ipak krajem svake godine obraduje jednim izdanjem sa zanimljivim pregledom dešavanja. Tako je bilo i ovoga puta.

Pećinska životinja 2017.

Pecinska-zivotinja2017

Već nekoliko godina iz Njemačke od prijatelja speleologa Gergarda Steina dobijam privatno izdanje poštanskih maraka koje bude posvećeno jednoj pećinskoj životinji. Ove godine je Stefan Zaenker je izdao marku nominale 45 centi koja prikazuje Diphyus quadripunctorius (Hymenoptera, Ichneumonidae).

Volkonski dolmen

sochi00Prije nekoliko dana dobih u razmjeni razglednicu koja prikazuje Volkonski dolmen. Ovaj dolmen se nalazi u Nacionalnom parku Soči. Na prvi pogled mi se učinio čudan jer se razlikuje od dolmena u Zapadnoj Evropi (obično tri kamena i na njima velika ploča).

 

Jedna pećina iz Nepala

nepal

O mogućnostima speleologije u Nepalu i nema (ili nemam ja) baš puno informacija iz stručne literature. Uglavnom je sve vezano za alpinizam. Jedna marka koju dobih na pismu od filateliste iz Nepala nam ipak nešto govori.