Sastanak Savjetodavnog komiteta Sporazuma o zaštiti šišmiša EUROBATS, Beograd 27.-29. 3. 2017.

Sastanak Bg2017-vinča 1Kao i svake godine okupljanje počinje subotom, dakle 25. 3. u Beograd stižem kombijem kompanije „Terra“ koji vozi od adrese do adrese. To ima svojih prednosti ako si zadnji u nizu, ali ako si prvi ili drugi to je problem jer ...

valja se načekati dok se putnice oproste od tetaka, prijateljica, amidžični po Sedreniku i Velešićima. Taman da se korisnici Loprila H predbilježe za jedno mjesto. Međutim, ako se ima iskustva od ranije, ne pije se puno tečnosti prije puta, pa se i Vlasenica nekako dočeka.

U Beograd se stiže kasno, jer, po nepisanom pravilu, oni koji su u kombi ušli zadnji izlaze prvi po raskrsnicama pred Beogradom ili u Novom Beogradu. U hotel stižem oko 9, ima se vremena za večericu, a tu su i Branko i Primož. Kroz prozor sobe vidim neku zgradurinu u izgradnji sa svjetlećom reklamom koja zaklanja pogled prema Savi ili Dunavu (u Beogradu nikad ne znam koja je koja rijeka). Poslije će mi objasniti da je to dio famoznog „Beograda na vodi“ koji je podijelio lokalne urbaniste i ruraliste. Za mene će Beograd na vodi biti uvijek nešto drugo.

Subota je rezervisana za izlet kojim bi se učesnici sastanka trebali upoznati sa nekim zanimljivim krajem zemlje domaćina. Mislio sam da će to biti neki kraj u Istočnoj Srbiji gdje ima lijepih pećina, ali zbog ograničenja koja UNEP ima za ovakve prilike najdalje što se može otići je dva sata vožnje autobusom. Vinča, Viminacium i vožnja brodom do Golupca na početku Đerdapske klisure su bili program za taj dan. Sastanak Bg2017-Vinča 3

Uobičajeni plenarni dio na kome se podnose izvještaji o stanju zaštite šišmiša u pojedinim zemljama potpisnicama Sporazuma, zemljama nepotpisnicama u koje spada i BiH, i nevladine organizacije koje se aktivno bave zaštitom šišmiša. U BiH smo prošle i početkom ove godine imali dosta uspjeha u istraživanju i akcijama na edukaciji mladih, ali i dalje smo jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nije potpisala ovaj Sporazum. U toku jedne od plenarnih sjednica Branko Karapandža je predstavio časopis Hypsugo, zajednički poduhvat zapadno-balkanskih istraživača šišmiša. Dobili smo dosta pohvala za časopis kao jedan od rijetkih koji se bavi samo istraživanjem šišmiša.

U radnim grupama je bilo zanimljivo - ja sam učestvovao u IWG za vjetrenjače, IWG za svjetlosno zagađenje i IWG za uticaj infrastrukture. U ovoj posljednjoj spomenutoj bila je vrlo zanimljiva prezentacija o efikasnosti tunela za šišmiše i različitih tipova mostova za šišmiše koji po pravilu koštaju puno, pogotovo na autoputevima.

Zanimljiva je bila i prezentacija o kućama za šišmiše, od kojih neke, npr. u Kambodži, ljudi prave da bi osim zaštite dobijali i vrlo kvalitetno đubrivo. Kad smo mi pokušali da nešto slično napravimo od njemačkog bunkera iz Drugog svjetskog rata na Lašvi, od Željeznica FBiH smo dobili ponudu na 3 KM/m2 mjesečno. Toliko o društvenoj koristi i odgovornosti. Budući da je šišmišima to puno da plaćaju, bunker će i dalje služiti kao odlagalište smeća i javni klozet za ribare.

Godišnji sastanak EUROBATS-a je uvijek prilika da se razmijene iskustva, nauči štošta, dobiju nove ideje, ali i dogovore međusobna istraživanja i projekti. Ja sam iskoristio priliku da se vidim i sa starim prijateljima speleolozima iz ASAK-a.

Sastanak Bg2017-Golubac
Golubac
 
Sastanak Bg2017-Viminacium 2
 Viminacium
 
Sastanak Bg2017-Viminacijum
Viminacium
 
Sastanak Bg2017-Vinča 2
Vinča
 
Sastanak Bg2017-Plenarni rad
Plenarni rad