Akcija na močvari Bistrik u Haljinjićima (Kakanj)

Akcija na mocvarii Bistrik00Zadnju nedjelju u maju navršilo se tačno 6 mjeseci otkako nas je, apsolutno nepripremljene na to, napustio naš prijatelj, član Centra za krš i speleologiju, veliki jubitelj ptica i prirode Ilhan Dervović.

 

Bio je to istovremeno i zadnji dan Speleološke škole koju je organizovala Komisija za speleologiju Planinarskog saveza pa smo sve one koji su bili voljni da izađu na ispit (test sa teških 20 pitanja) i sve one koji su mogli da dođu taj dan okupili na močvari Bistrik. O ovoj močvari Ilhan je napravio film Osjećam se k'o da sam u raju nakon što je nekoliko godina dolazio na ovo mjesto u svako doba dana i u svim vremenskim prilikama. Rezultiralo je to izuzetnim posmatračkim rezultatima koji se ogledaju u preko 200 zabilježenih vrsta ptica. Ponajviše njegovim angažmanom ova močvara je trebala biti proglašena i zaštićenim područjem u kategoriji "Zaštićeni krajolik/pejzaž". Hoće li, vidjet ćemo? Ilhana više nema, općinske vlasti se mijenjaju, a ornitolozi imaju preča posla.

Bilo kako bilo, močvaru polako zaposijedaju ribari koji, osim riba, sve ostalo (konzerve, plastiku, flaše) bacaju u vodu i oko vode. (Od jednog sam čuo da su močvaru poribili invazionim vrstama riba kakva je i američki somić. To je jedna od najštetnijih ribljih vrsta za druge riblje vrste, jer jede njihove mlade i ikru. Veoma je otporna riblja vrsta koja i nema prirodnih neprijatelja, a zajedno sa babuškom ubraja se u riblji korov kojeg je jako teško odstraniti iz naših rijeka i jezera.) Močvara je i lijepo mjesto za izlet što se da vidjeti po ostacima ložišta i iskorištenog provijanta, tako da je smeća i u močvari i oko nje.

Da je Ilhan živ, on bi to sigurno pokupio i odnio na otpad. Sjećajujući se njega, osjetili smo potrebu da to uradimo mi, njegovi prijatelji, baš na dan kad nas je prije 6 mjeseci napustio. I ostavio u legat da brinemo, koliko nam mogućnosti dozvole, o njegovoj močvari kojoj je poklonio toliko ljubavi. Skupili smo se iz Sarajeva, Visokog, Banovića/Mostara, Hadžića i Sanskog Mosta i, zajedno sa njegovom djecom Eminom i Tarikom, očistili sve smeće do koga smo mogli doći. I ponovo ćemo, u inat ribarima i njima sličnima.

J.M.

P.s. A i budućim speleolozima instruktori su malo progledali kroz prste. Teorija neće pobjeći, ako se praksa ne zaboravi. Ipak je to bio drugi dan časnoga mjeseca Ramazana.

Akcija na mocvarii Bistrik 2

Akcija na mocvarii Bistrik 3

Akcija na mocvarii Bistrik 4