logo-aerodrom

Donator projekta "Međunarodni aerodrom Sarajevo"

Treća akcija na uređenju i izgradnji edukativne staze

Slavljevici-trec-akcija 02Treću (ne)radnu subotu članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva proveli su na nastavku čišćenja nekropole stećaka u blizini sela Slavljevići kod Trnova, nastojeći da ožive neke stare staze i približe ih izletnicima.

U ovoj akciji čišćenja stećaka u blizini sela Slavljevići (općina Trnovo) završili smo čišćenje samih stećaka, odnosno uklanjanje mahovine, humusa, trave i busenja koje je bilo prekrilo stećke. Pored istočnog dijela nekropole na kojoj je 30 stećaka i na kojoj smo imali puno posla oko čišćenja jer je bila potpuno zarasla u vegetaciju, postoji još veći dio nekropole (zapadni dio) kojeg smo ovog put počeli čistiti od visoke vegetacije. Po prvom preliminarnom brojanju na ovom dijelu nekropole nalazi se oko 50 stećaka. U narednim akcijama planiramo i detaljno crtanje oba dijela nekropole.

Ova nekropola stećaka nalazi se na trasi buduće edukativne staze oko Crne rijeke, koja će prolaziti kroz teritoriju sela Ilovice, Slavljevići, Govedovići, Durakovići, Boljanovići, Delijaš, Šišići, Bistročaj, Kisjelice i prigradska naselja općine Trnovo.

Slavljevici-trec-akcija 01

Završni radovi čišćenja na istočnom dijelu nekropole

Slavljevici-trec-akcija 02

Zapadni dio nekropole u toku čišćenja

Slavljevici-trec-akcija 03

Zapadni dio nekropole u toku čišćenja

Slavljevici-trec-akcija 04

Zapadni dio nekropole nakon prvog čišćenja

Slavljevici-trec-akcija 05

I na zapadnom dijelu nekropole pronađeno je ukrasa koji nisu bili evidentirani

Slavljevici-ukrasi

Na nekropoli je jedan mali nadgrobni spomenik (mali nadgrobnici se obično se smatraju dječijim grobovima, ovaj je dug svega 84 cm) i na njemu su pronađeni novi ukrasi.

Slavljevici-trec-akcija 06

Ekipa

 

Foto: Behudin Alimanović