Međunarodni skupovi iz ugla kolekcionara

Medj-skupovi-iz-ugla-kolekcionara 01 Razglednice, prigodni žigovi, naljepnice, Piusa pećina u Estoniji, naljepnica za Rhinolophus hipposideros, podsjetnica sa praistorijskkim rudnikom rožnaca Vuursteenmijn u Limburgu, marku sa proteusom iz Slovenije...

 

 

Prvo je bio redovni gosišnji sastanak Savjetodavnog komiteta sporazuma EUROBATS u Talinu (Estonija). Iako je to ravna zemlja ipak ima nekoliko pećina (ustvari starih rudnika) pa se moglo iskopati nekoliko razglednica od koji dvije pokazuju Piusa pećinu, a treća najpopularniji vodopad u Estoniji na rijeci Jägala iza kojeg se krije mala pećina. Rumuni su donijeli nekoliko naljepnica sa šišmišima.

Medj-skupovi-iz-ugla-kolekcionara 02

Medj-skupovi-iz-ugla-kolekcionara 03

Negdje u to vrijeme i BatLife Europe je izdao dvije naljepnice posvećene šišmišu godine - malom potkovastom šišmišu (Rhinolophus hipposideros).

Medj-skupovi-iz-ugla-kolekcionara 04

Medj-skupovi-iz-ugla-kolekcionara eurobats 05

Krajem maja Centar za krš i speleologiju je organizirao Regionalni simpozij o šišmišima i za tu priliku dao izraditi prigodni poštanski žig. Za prijatelje iz Slovačke, Mađarske i Poljske je to bilo neočekivano iznenađenje. Tu je još i naljepnica za ovaj skup, a Mađari su nas počastili naljepnicama i magnetom sa temom šišmiša.

Medj-skupovi-iz-ugla-kolekcionara 05

Medj-skupovi-iz-ugla-kolekcionara Bih 0

Medj-skupovi-iz-ugla-kolekcionara vadonlesoiKrajem juna u Livnu smo imali Međunarodnu konferenciju „Čovjek i krš“ i tim povodom je Hrvatska pošta Mostar izradila prigodan žig. Veliki kolekcionar Jan Paul iz Holandije je donio zanimljivu podsjetnicu praistorijskog rudnika rožnaca Vuursteenmijn u Limburgu i šećere, a malo prije toga je slovenačka pošta izdala FDC i marku sa proteusom. Tokom konferencije smo posjetili Muzej u Franjevačkom samostanu Gorica kod Livna i galeriju Gabrijela Jurkića. Razglednica sa jednom njegovom slikom prikazuje prirodni most.

Medj-skupovi-iz-ugla-kolekcionara Livno 07