LED rasvjeta u pećinama

CaveLigthing00-ERDMANNSHoHLE-HASELNajsavremenija rasvjeta u obliku sićušnih LED dioda danas svoje mjesto nalazi u raznim primjenama. Pokazala se najefikasnijom i kod osvjetljavanja najtamnijih prostora kao što su pećine, podzemni tuneli, i sl.

Svojom izrazito jakom, hladnom svjetlošću LED rasvjeta je posebno prikladna za pećinske prostore jer stvara pozitivan utjecaj na razvoj posebno speleoturizma jer pruža mnogo ugodniji ambijent za posjetioce. Također, LED rasvjeta može da potakne razvoj speleoturizma, ali i smanjuje negativne utjecaje koje svjetlost može da proizvede unutar pećine, u cjelini.IDAR-OBERSTEIN-GEMSTONE-MINE

Pećine jesu turističke atrakcije, ali da bi se moglo efikasno zarađivati od speleoturizma potrebno je imati odličnu organizaciju, odgovarajuću infrastrukturu i dobar marketing. Opremanje i vođenje pećine kao turističke atrakcije veoma je osjetljiv posao koji zahtijeva oprez i potpuni profesionalizam. Podzemne atrakcije trebalo bi da predstavljaju podzemni svijet u cjelokupnoj njegovoj ljepoti i čarobnosti. Posjetioci unutar pećine treba da imaju cjelokupan mogući ugođaj uz minimalan utjecaj na pećinski ekosistem.

Danas u Evropi postoji oko 300 turističkih pećina dok iz određenih razloga samo pojedine važe za one koje bi turisti posjetili ponovo. Koji su razlozi tome? Prvi razlog ovakve percepcije podzemnih turističkih atrakcija je slaba kvaliteta osvjetljenja. Zatim slijede:LED lampa-web

-         generalno stanje u pećini (svjetlosna flora, buđ ili plijesan na zidovima, smeće)

-         loši tehnički uvjeti staza i rasvjetne opreme (klizave staze, polomljene stepenice, zastarjela rasvjetna tijela, kabeli uz staze i po samim stazama, zarđale ograde i drugi metalni dijelovi)

-         nekvalitetne ture (dosadne i nezanimljive)

-         slabo održavanje i briga o pećini (Upravitelji pećina nastoje izvući maksimalan profit pretrpavajući pećine i ne brinući za ekološki utjecaj.)

Većina ovih problema može biti riješena korištenjem LED rasvjete umjesto klasičnih rasvjetnih tijela. Prednosti koje LED izdvajaju u odnosu na druga tijela za osvjetljenje su:

-         potrebno manje energije za rad, te je na taj način smanjen utrošak električne energije

Dillenburg-Castle
Primjer LED rasvjete u podzemnim vještačkim
objektima, Dillenburg Castle (Germany)

-         bolja iskoristivost

-         visoka pouzdanost

-         mogućnost dimovanja i pametnog upravljanja

-         male dimenzije i kompaktan dizajn

-         širok spektar boja svjetlosti

-         ekološki prihvatljivo jer ne sadrži štetne elemente

-         mogućnost rada u teškim prirodnim uvjetima

-         hladna rasvjetna tijela koja ne štete stanovnicima pećine

-         mogućnost postizanja 3D efekta pomoću odgovarajućeg osvjetljenja

-         monitoring i upravljanje

-         dug životni vijek

 

 Cavelighting pano22

Primjer edukativnih panoa s LED rasvjetom.

Jedan od velikih problema koji narušava pećinski enterijer i pećinske ukrase jeste pojava svjetlosne flore. Usljed neadekvatne svjetlosti, i topline koju proizvode klasične svjetiljke, pojavljuje se flora u pećini koja u prirodnim hladnim uvjetima tu ne bi postojala. To narušava pirodni ambijent, prekriva zidove, stropove i nakit, čime pećina gubi od svog bogatstva i vrijednosti. Ova negativna pojava drastično je smanjena korištenjem LED rasvjete. Svjetlosnim efektima, pravilnim postavljanjem svjetiljki, adekvatnom količinom svjetlosti i odabirom boje moguće je pećinski prostor pretvoriti u sasvim novi ambijent mnogo privlačniji i ugodniji posjetiocima.

HEINRICH
Primjer osvjetljenja eksponata u pećinskom prostoru.

''Cave Lighting''

logo-CaveLightingJedan od istaknutih proizvođača LED rasvjete za pećinske prostore, firma „Cave Lighting“ iz Njemačke, već duži niz godina uspješno koristi LED rasvjetu u svojim projektima osvjetljavanja pećinskih prostora i sličnih prostora. Zapravo je njihovo područje interesovanja potpuno opremanje modernih turističkih pećina, projektna strategija, proizvodnja i instalacija LED sistema osvjetljenja kao i nadzor nad sistemom. Do sada su svoje projekte proveli širom Evrope, a ispod se nalazi popis turističkih pećina koje je „Cave Lighting“ opremio novom LED rasvjetom i pratećom opremom. Šta je to zapravo „Cave Lighting“ i šta su interesi njihovog tima? „Cave Lighting“ se bavi:CaveLighting77

-         konsultantskim poslovanjem (Urađeno je stotine prezentacija njihove opreme i ponude konsaltinga za vlasnike/menadžere podzemnih pejzaža širom svijeta)

-         mogu se pohvaliti sa 48 opremljenih turističkih atrakcija koje uključuju potpuno nove jedinstvene pećine koje nisu pretrpjele nikakvu aktivnost ili štetu od strane čovjeka, dakle od razvijanja plana do potpune instalacije opreme (kao što je npr. Herbstlabyrinth pećina u Njemačkoj), kao i obnavljanje i restauraciju atrakcija (kao što je npr. Fundata pećina u Rumuniji).

-         također su djelimično ili potpuno izmijenili električnu opremu i redizajnirali sisteme osvjetljenja u nekim od najstarijih turističkih pećina u Evropi (Postojnska jama u Sloveniji, Grotte de Clamouse u Francuskoj, Grotte de Han u Belgiji)

-         u nekim pećinama dizajnirali su i instalirali sisteme električnog napajanja, muzički i svjetlosni sistem (DMX - show), sistem nadzora, a sve prema zahtjevima naručioca i specifičnostima određene pećine (Prometeus pećina u Gruziji)

-         načinili su i jedinstven softver koji sve navedene sisteme povezuje u jednu mrežu uz mogućnost daljinskog upravljanja, nešto kao sistem „pametne kuće“ (Hollgrötten pećina u Češkoj)

 Cavelighting Dechen-color

Primjer korištenja kolor LED rasvjete, Dechen Cave, Germany

''Cave Lighting'' se konstantno razvija te ide u korak sa modernim naučnim dostignućima uz saradnju sa vodećim speleološkim organizacijama i udruženjima (ISCA, UIS, VDHK, Institut za krš (Postojna), speleološkim klubovima u raznim državama, i sl.). Nastavljaju da usavršavaju svoju opremu i ulažu u razvoj svojih stručnjaka.

Karta CavelightingEUInteraktivna mapa urađenih projekata

Više zadivljujućih fotografija možete pogledati na foto galeriji Cave Lighting

Popis svih projekata od Cave Lighting možete preuzeti u PDF (271 KB) Link

Pogledajte video iz Kristalne pećine (Crystal caves) na otoku Grand Cayman u Karibskom moru. Projekat LED rasvjete u ovoj pećini Cave Lighting je uradio u maju 2015. godine.

  Piše: MSc. Edina Hasanspahić dipl.ing.el.

Izvor: BhDOCumentary

Fotografije: Cave Lighting, Germany