Kraška vrela na starim razglednicama, fotografijama i ilustracijama

Springs Picture12

Kraška vrela ili izvori vode, pored toga što su žednim služili da ugase žeđ, nekima su u prošlosti služili kao neka vrsta nadahnuća-inspiracije.Tako su ti prirodni fenomeni plijenili pažnju mnogobrojnim znatiželjnicima, putničkim prolaznicima, naučnicima, slikarima, putopiscima.

Svi su težili da ih pronađu, posjete, o njima ponešto zapišu, a rijetkima se posrečilo, da ih fotografišu. Zahvaljujući tim rijetkim sretnicima koji su u davna vremena, tada smatrano čudo tehnike, fotografsku kameru, mi danas imamo sačuvane fotografije nekih kraških vrela.

Posebno su bili zanimljivi veliki izvori vode, gdje iz jendog izvora izvire velika količina vode-cijela rijeka. Na bh kraškom prostoru takvih je puno. Kao što su vrela: Bune, Trebišnjice, Bosne, Rame, Bistrice, Radoblje, Bregave, Lištice. Neka od ovih velikih kraških vrela su „nestala“ potopljena velikim vještačkim akumulacijama. Zahvaljujući jedino starim razglednicama i fotografijama možemo da vidimo kako su potopljena vrela izgledala nekada. Zato te fotografije imaju veću dokumentarnu vrijednost. Zbog svoje zanimljivosti i estetske vrijednosti mnoga kraška vrela zaslužno su našla mjesto na razglednicama.

Fotoalbum je u nastavku. Za pregled albuma kliknite na sliku.

Poster prezentacija (PDF, 5,7 MB)