Nova knjiga Speleologija

speleologija-knjiga 00 Knjiga Speleologija je opsežni priručnik koji na stručan i popularan način predstavlja raznovrsna znanja potrebna istraživačima podzemlja. Urednik knjige je Goran Rnjak, a u pripremi knjige sudjelovalo je više od 20 speleologa i stručnjaka raznih profila. Knjiga je bogato ilustrirana i ima više od 700 stranica, što ju čini dosad najvećom speleološkom knjigom na ovim prostorima.

Projekat „Obrada rukopisa Popis hercegovačkih pećina... i njegova priprema za štampu“

Projekat-Obrada-rukopisa-logoJedan od najznačajnijih nalaza zadnjih godina je popis pećina koji sadrži podatke o 731 pećini u općinama (tada kotarevima) Trebinje, Gacko, Konjic ... (više o projektu na... link)

Škola speleologije PS FBiH

Skola speleologije2017 00Škola speleologije Planinarskog saveza FBiH odvijala se u periodu od 15. 4. do 28. 5. 2017. godine. Mali broj polaznika nije obeshrabrio instruktore da uspješno održe terenski dio škole na više različitih lokacija (Dariva, Kreševo, Bijambare, Kladanj i Vareš), dok se teoretski dio uglavnom održavao u Sarajevu.

Novi instruktori speleologije

novi instruk speleoDva instruktore speleologije i dva speleologa položili stručne ispite. Ovo su prva speleološka zvanja nakon više od 25 godina.