First Circular of the 19th International Congress of Speleology

First-Circular-of-the-19th-International-Congress-of-SpeleologyWe are glad to share with you the First Circular of the 19th International Congress of Speleology to be held in Brazil in 2025.
Please, send it to the whole speleological community in your country and your entire contact list.

2. Dinarski simpozij o biospeleologiji

2-Dinarski-simpozij-o-biospeleologijiNakon Prvog simpozija koji je održan u Zagrebu 2016. godine, nastavlja se okupljanje speleobiologa i onih koji to nisu, a imaju interesa, na Drugom simpoziju, koji organizira ekipa okupljena oko Biološkog fakulteta u Ljubljani. Skup će biti u Postojni, u Notranjskom muzeju, 18-19.10.2019. godine.

Ponovo nađena zaboravljena pećina na Bijambarama

Bijamabre-gornja-pecina Hajdučka pećina na prostoru Zaštićenog pejsaža Bijambare bila je poznata samo najstarijim i rijetkim planinarima iz Ilijaša koji su nekada upravljali Planinarskim domom „Bijambare“. Oni su ta saznanja odnijeli sa sobom, a da nikad nisu ostavili pisani trag o tome.

 

SPELEOKAMP «TAJAN 2019»

Speleokamp-Tajan-2019 00Speleokamp će se održati u periodu, 12.- 21.07.2019. godine, na području Spomenika prirode Tajan, lokalitet Suha, općina Zavidovići – Bosna i Hercegovina.

Pismo predsjednika Međunarodne speleološke unije:

uis-logo

The International Union of Speleology: Yesterday, Today, and the Next Four Years

EuroSpeleo Forum (ESF) 2018

Euro-spel-forum2018 00Savez speleologa Austrije i Speleološko društvo iz Evensee-a su domaćini 12. EuroSpeleo Foruma od 23.-26. 8. 2018. godine. Bit će tu speleolologije od nauke i tehnike (geologija, geografija, zoologija, botanika, historija, kulturna antropologija, zaštita pećina, istraživanja, stašavanje) i derneka raznih vrsta (izložbe, atletska takmičenja – prilika za ove naše GSS-ovce, filma, zike uživo). Tu je i turistička pećina Gassel za penzionere koja slavi 100.godišnjicu istraživanja. Prijava apstrakata do 31. januara 2018.

BALKAN CAVERS CAMP-2018 - Ist CIRCULAR

BALKAN-CAVERS-CAMP-2018Naš prijatelj iz Bugarske Aleksej Žalov nas je obavijestio da se tradicionalni 12. speleološki istraživački kamp u organizaciji Balkanske speleološke unije ove godine održava u Rumuniji. Ostale informacije u nastavku...

 

Nova knjiga Speleologija

speleologija-knjiga 00 Knjiga Speleologija je opsežni priručnik koji na stručan i popularan način predstavlja raznovrsna znanja potrebna istraživačima podzemlja. Urednik knjige je Goran Rnjak, a u pripremi knjige sudjelovalo je više od 20 speleologa i stručnjaka raznih profila. Knjiga je bogato ilustrirana i ima više od 700 stranica, što ju čini dosad najvećom speleološkom knjigom na ovim prostorima.

Škola speleologije PS FBiH

Skola speleologije2017 00Škola speleologije Planinarskog saveza FBiH odvijala se u periodu od 15. 4. do 28. 5. 2017. godine. Mali broj polaznika nije obeshrabrio instruktore da uspješno održe terenski dio škole na više različitih lokacija (Dariva, Kreševo, Bijambare, Kladanj i Vareš), dok se teoretski dio uglavnom održavao u Sarajevu.

Novi instruktori speleologije

novi instruk speleoDva instruktore speleologije i dva speleologa položili stručne ispite. Ovo su prva speleološka zvanja nakon više od 25 godina.