2. Dinarski simpozij o biospeleologiji

2-Dinarski-simpozij-o-biospeleologijiNakon Prvog simpozija koji je održan u Zagrebu 2016. godine, nastavlja se okupljanje speleobiologa i onih koji to nisu, a imaju interesa, na Drugom simpoziju, koji organizira ekipa okupljena oko Biološkog fakulteta u Ljubljani. Skup će biti u Postojni, u Notranjskom muzeju, 18-19.10.2019. godine.

Ponovo nađena zaboravljena pećina na Bijambarama

Bijamabre-gornja-pecina Hajdučka pećina na prostoru Zaštićenog pejsaža Bijambare bila je poznata samo najstarijim i rijetkim planinarima iz Ilijaša koji su nekada upravljali Planinarskim domom „Bijambare“. Oni su ta saznanja odnijeli sa sobom, a da nikad nisu ostavili pisani trag o tome.

 

SPELEOKAMP «TAJAN 2019»

Speleokamp-Tajan-2019 00Speleokamp će se održati u periodu, 12.- 21.07.2019. godine, na području Spomenika prirode Tajan, lokalitet Suha, općina Zavidovići – Bosna i Hercegovina.

Pismo predsjednika Međunarodne speleološke unije:

uis-logo

The International Union of Speleology: Yesterday, Today, and the Next Four Years

EuroSpeleo Forum (ESF) 2018

Euro-spel-forum2018 00Savez speleologa Austrije i Speleološko društvo iz Evensee-a su domaćini 12. EuroSpeleo Foruma od 23.-26. 8. 2018. godine. Bit će tu speleolologije od nauke i tehnike (geologija, geografija, zoologija, botanika, historija, kulturna antropologija, zaštita pećina, istraživanja, stašavanje) i derneka raznih vrsta (izložbe, atletska takmičenja – prilika za ove naše GSS-ovce, filma, zike uživo). Tu je i turistička pećina Gassel za penzionere koja slavi 100.godišnjicu istraživanja. Prijava apstrakata do 31. januara 2018.

BALKAN CAVERS CAMP-2018 - Ist CIRCULAR

BALKAN-CAVERS-CAMP-2018Naš prijatelj iz Bugarske Aleksej Žalov nas je obavijestio da se tradicionalni 12. speleološki istraživački kamp u organizaciji Balkanske speleološke unije ove godine održava u Rumuniji. Ostale informacije u nastavku...

 

Nova knjiga Speleologija

speleologija-knjiga 00 Knjiga Speleologija je opsežni priručnik koji na stručan i popularan način predstavlja raznovrsna znanja potrebna istraživačima podzemlja. Urednik knjige je Goran Rnjak, a u pripremi knjige sudjelovalo je više od 20 speleologa i stručnjaka raznih profila. Knjiga je bogato ilustrirana i ima više od 700 stranica, što ju čini dosad najvećom speleološkom knjigom na ovim prostorima.

Škola speleologije PS FBiH

Skola speleologije2017 00Škola speleologije Planinarskog saveza FBiH odvijala se u periodu od 15. 4. do 28. 5. 2017. godine. Mali broj polaznika nije obeshrabrio instruktore da uspješno održe terenski dio škole na više različitih lokacija (Dariva, Kreševo, Bijambare, Kladanj i Vareš), dok se teoretski dio uglavnom održavao u Sarajevu.

Novi instruktori speleologije

novi instruk speleoDva instruktore speleologije i dva speleologa položili stručne ispite. Ovo su prva speleološka zvanja nakon više od 25 godina.

KONKURS ZA NAJBOLJU SPELEO FOTOGRAFIJU 2016. (pećine, jame, speleoronjenje….)

Konkurs-naj-foto2016 00Pozivamo sve speleologe, planinare, alpiniste, avanturiste, biologe, ekologe i sve druge zaljubljenike u planine i planinsku prirodu koji imaju fotografski aparat i služe se njim profesionalno ili amaterski da svoje radove pošalju na Skup speleologa Bosne i Hercegovine koji će se održati na Konjuhu od 28.10. do 30.10.2016. godine.