Batman – još jedno izdanje

Batman 00Batman i sve što ide uz njega bili su motiv bezbrojnih kolekcionarskih tema, a za najnoviji se pobrinuo „Sarajevski kiseljak“.

Opširnije...

Neočekivani speleokolekcionarski ulov u Banjoj Luci

Fiskalni-racun-Pecine00Čekajući svečani ženidbeni ručak prijatelja Jasmina Pašića u subotu 28. 4. 2018. godine, sa Ivanom Napotnikom sam otišao do autobuske stanice provjeriti bus za povratak u Sarajevo. U nekoj od ulica u uči mi je upala firma na niskoj zgradi sa nazivom „Pećina“.

Opširnije...

Tragom jedne marke: Helgoland

Helgoland01Nedavno sam na pismu iz Njemačke dobio poštansku marku u bloku na kojoj je prikazan otok Helgoland. Marka je bila posvećena 100-godišnjici opservatorije za posmatranje ptica.

Opširnije...

Fakat smo se provalili : Kreativna sloboda dizajnera BH Pošte

Fakat-smo-se-provalili002015. godine BH Pošta je, među rijetkim poštanskim upravama u svijetu, obilježila 75-u godišnjicu otkrivanja prethistorijskih crteža u pećini Lascaux. Za kolekcionare speleoloških tema stvarno užitak.

Međutim, ...

Opširnije...

Nova marka na temu speleofilatelije iz Indije

Nova-marka-Indija00Dobih pismo od filateliste iz Indije sa 12 maraka. Mislim da mi je to do sada rekord u zbirci. Jedna se ipak isticala temom. Prikazivala je brdo Gridhakuta (ili brdo supova) i nekog budistu.

Opširnije...

Vještačko podzemlje na marci – rudnik bakra

rudnik bakra00Odmah poslije Nove godine dobih pismo od švedskog filateliste sa zanimljivim izdanjem iz 1988. godine (očito tamo jednom izdata marka vrijedi koliko vrijedi i ne izbacuje se iz upotrebe kad se kome digne). Prikazana je unutrašnjost Falu rudnika bakra.

Opširnije...

Novi broj speleofilatelističkog časopisa

Novi broj speleofilat 00

Od kako je prestao izlaziti filatelistički časopis Speleophilately International koji je uređivao i izdavao (tri puta godišnje) Jan Paul van der Pas iz Nizozemske, on nas ipak krajem svake godine obraduje jednim izdanjem sa zanimljivim pregledom dešavanja. Tako je bilo i ovoga puta.

Opširnije...

Pećinska životinja 2017.

Pecinska-zivotinja2017

Već nekoliko godina iz Njemačke od prijatelja speleologa Gergarda Steina dobijam privatno izdanje poštanskih maraka koje bude posvećeno jednoj pećinskoj životinji. Ove godine je Stefan Zaenker je izdao marku nominale 45 centi koja prikazuje Diphyus quadripunctorius (Hymenoptera, Ichneumonidae).

Opširnije...