Prvi poziv na Međunarodnu krašku školu "Klasični kras" 2018. u Sloveniji

MKS-2018-postojnaI ove godine se održava tradicionalna međunarodna kraška škola u Postojni. U nastavku je Prvi poziv...

Sloboda rijekama! 5 do 12 za spas rijeka Bosne i Hercegovine

Fotografija Dinno Kasalo 2Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine upozorava na stihijsku izgradnju hidroelektrana i uništavanje rijeka. Naše rijeke su pod velikim rizikom da ostanu bez svojih najvećih vrijednosti, kvalitetne vode i bogatstva biodiverziteta, a sve zbog planova za izgradnju preko 300 hidroelektrana.

Šta znači otpad iz mnogoborjnih farmi krznašica za vode Bosne i Hercegovine čija je površina 60 % pod kršem – zaboravite pitku vodu!

krzno00Koalicija bez krzna BiH uputila je otvoreno pismo Parlamentarnoj skupštini BiH te ga prenosimo u cjelosti:

Vrelo potoka Pješčar, selo Kostajnica, Konjic - novi lokalitet za vrstu Niphargus borkanus S. Karaman, 1960

Vrelo-potoka-Pjescaar-Karaman00Tokom istraživanja biodiverziteta u okviru projekta Protection of the underground biodiversity in the Neretva river catchment area koji je podržao CEPF – Crytical Ecosystem Partnership Fund istražena je pećina na vrelu potoka Pješčar nedaleko od sela Kostajnica.

 

Volontiraj u brizi za okoliš

Volontiraj-u-brizi-za-okoliš005. 12. 2017. godine je u Sarajevu, u prostorijama Centra za djecu i omladinu na Grbavici održan Sajam povodom Međunarodnog dana volontera i Svjetskog dana tla/zemljišta (zaštite okoliša) sa porukom „Volontiraj u brizi za okoliš“.

Akcija na močvari Bistrik u Haljinjićima (Kakanj)

Akcija na mocvarii Bistrik00Zadnju nedjelju u maju navršilo se tačno 6 mjeseci otkako nas je, apsolutno nepripremljene na to, napustio naš prijatelj, član Centra za krš i speleologiju, veliki jubitelj ptica i prirode Ilhan Dervović.

Godišnja nagrada „Ilhan Dervović“ za najbolji rad iz oblasti istraživanja biodiverziteta i zaštite okoliša

Cas-sjecanja-Ilhan00Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva i Ornitološko društvo „Naše ptice“ iz Sarajeva ustanovljavaju Godišnju nagradu „Ilhan Dervović“ za najbolji rad iz oblasti istraživanja biodiverziteta i zaštite okoliša.

CEPF Hotspotovi Mediteranskog bazena – Nacionalna konsultativna radionica

CEPF Hotspotovi Mediteranskog bazena00U Mostaru je 25. 5. 2017. godine održana Nacionalna konsultativna radionica u povodu II faze CEPF (Crytical Ecosystem Partneship Fund) Hotspotova Mediteranskog bazena.

Sastanak Eko-BiH mreže u Banja Luci

SastanakEko-BiH-mreze-uBL 00Zadnjih godina smo zasjeli na zadnje mjesto u Europi po svim pokazateljima kojima se definišu pretpostavke za određen nivo standarda i kvaliteta života građana. Lista je zaista dugačka i odustajemo od ponovnog nabrajanja.

Sastanak Savjetodavnog komiteta Sporazuma o zaštiti šišmiša EUROBATS, Beograd 27.-29. 3. 2017.

Sastanak Bg2017-vinča 1Kao i svake godine okupljanje počinje subotom, dakle 25. 3. u Beograd stižem kombijem kompanije „Terra“ koji vozi od adrese do adrese. To ima svojih prednosti ako si zadnji u nizu, ali ako si prvi ili drugi to je problem jer ...

Pozivnica Čas sjećanja - Ilhan Dervović (1958-2016)

pozivnica cas-sjecanja00Povodom godinu dana od prerane smrti Ilhana Ike Dervovića za krš i speleologiju Centar za krš i speleologiju i Orintološko društvo Naše ptice pozivaju Vas na

Čas sjećanja - Ilhan Dervović (1958-2016)

Emisija Ekologika – gostovanje našeg člana Admira Aladžuza

Ekologika Admir00U 244. emisiji Ekologika BHRT gostovao je naš član udruženja magistar ekologije Admir Aladžuz. Govorio je o istraživanju endemske faune koja obitava na kraškim područjima u Bosni i Hercegovini.

Podkategorije