Pozivnica za Međunarodnu speleoronilačku ekspediciju Ponor Kovači - Izvor Ričine 2014

Expedicija Ricina2014

Speleološko društvo „Mijatovi Dvori„ iz Tomislavgrada nastavlja tradiciju organiziranja speleoloških, speleoronilačkihi znanstvenih ekspedicija tese i ove, 2014. godine organizira već 5., od čega 3. godinu zaredom Međunarodna speleoronilačka ekspedicija Ponor Kovači- Izvor Ričine2014.

Termin ekspedicije

Termin ekspedicije predviđen je u razdoblju odsrijede, 03.do nedjelje, 07. 09.2014.

Organizacija ekspedicijskih istraživanja

Organizator terenskih istraživanja je Speleološko društvo „Mijatovi Dvori„ iz Tomislavgrada, a voditelj ekspedicije je Josip Marković.

Ekspedicijska istraživanja će biti organizirana u okviru dvije sekcije:Ekspedicija 2014 foto

Speleološka: obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja. Voditelj speleološke sekcije je Miro Šumanović.

Znanstvena: uz osnovna speleološka i biospeleološkaznanstvena istraživanja, obuhvaća: geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka teistraživanja drugih znanstvenih područja. Voditelj znanstvene sekcije je mr. sc. Roman Ozimec

Predmet istraživanja

U slučaju povoljnih hidroloških uvjeta, ove godine namjeravamonastaviti istraživanjasustava podzemnog toka rijeke Šujice, od izvora Ričine u Vrilu, odnosno uzvodno od Zelenog jezera, prema istraženih 2 km od ponora u Kovačima. U Ponoru ćemo pokušati zaobići prvi sifon,kako bi izbjegli ronjenje do drugog sifona, i nastaviti istraživanje više od 2 km nizvodno od Ponora gdje se je stalo prošle, 2013. godine. U slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta, visokog vodostaja i protjecanja vode u Ponor i iz izvora Ričine, nastavljamo istraživanjabrojnihjamai špiljau blizini, kao što je jama Gradac istražena do dubine 241 m, špilja Dahna, te brojni drugi objekti na masivima Grabovice, Tušnice, Ljubuše, Vran planine.

Smještaj

Smještaj će biti organiziran u okviru ekspedicijskog kampa, koji je već po tradiciji, u Prisoju, na padinama Tušnice, iznad Buškog jezera na imanju Krišto.U kući obiteljskog imanja Krišto ima vode i struje, a u nju se može smjestiti 15-20 osoba. Oko kuće je veliki prostor za podizanje šatora. Obavezno ponijeti vreće za spavanje i podmetače (karimate).

Prehrana

Hranu i piće osigurati će organizator kampa.

Specijalitete vlastite proizvodnje i vrhunske kvalitete poželjno donijeti.

Pristup do kampa

Iz pravca Splita (HR) ili Tomislavgrada (BiH)do mjesta Prisoje. U Prisoju se skrene na sjever preko novog mosta u pravcu Livna te nakon 600 m desno i odmah na prvom raskrižju lijevo u pravcu crkve. Do crkve postoje više raskrižja na koja treba obratiti pažnju. Na prvom raskrižju ide se desno, pa odmah lijevo. Zatim nakon 100 m desno, pa opet nakon 170 m desno pod kutom od 90 stupnjeva (ne ući u crkveno dvorište) i prođe se pored župne kuće koja se nalazi sa lijeve strane puta. Kod župne kuće završava asfalt i počinje makadam. Nakon oko 1 km dolazimo do raskrižja na kojim skrećemo lijevo, pa uzbrdicom po makadamu 200 m, pa lijevo na seosko imanje Krišto, gdje će biti kamp.

Kako doći do kampa pogledajte na slici ispod.Na njoj se ne vidi stari most jer je potopljen.Za vrijeme trajanja kampa nadamo se da će ovaj dio Buškog jezera prikazan na slici biti suh. Do kampa se može doći i malim autom. Na putu kroz Prisoje do kampa biti će postavljeni putokazi.

ekspedicija Ponor Kovači 2014 mapa

Kontakti

Sve zainteresirane pozivamo da se prijave na kontakt adrese:

Miro Šumanović:      Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Mob.: 0038763 331 972, skype: miro.sumanovic, Viber,WhatsApp,fb

Roman Ozimec:        Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

                   Mob. 0038599 2132 576, skype: roman.ozimec

Prijavni formular Ekspedicija 2014 (Word doc, 42 MB)

Budite nam dragi gosti i nastavimo zajednički istraživati ove iznimnespeleohidrološke i ekološke podzemne sustave.Radujemo se Vašemu dolasku!

SD „Mijatovi Dvori„

Udruga „Naša baština“ Tomislavgrad - Zagreb

BIOSPELD - Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini

ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske